Goud, zilver en brons op NJJK voor Demi van Hulst

Van donderdagmiddag 28 t/m zondagavond 31 januari hebben Maikel van der Linden, Dario en Demi van Hulst deelgenomen aan de Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen zwemmen in het Sloterparkbad te Amsterdam.

Op donderdagochtend al vertrokken richting Amsterdam waar we om 12.00u eerst in de chalet op Droompark Buitenhuizen zouden lunchen. Om 15.00u begon het inzwemmen en om 16.00u de wedstrijd. Voor Demi stond de 400m vrije slag op het programma waar ze als 5e voor stond geplaatst. Vanuit baan 2 wist Demi zich goed aan de middelste banen op te trekken en met een knappe eindsprint zilver te winnen! Het goud was onbereikbaar, maar Demi wist na de gehele race in de 4e positie te hebben volbracht toch als 2e te finishen in een dik PR van 6sec.

Op het einde van de 1e sessie zwom Dario de 1.500m vrije slag voor jeugd in een heel sterk deelnemersveld. Hij stond vooraf als 5e geplaatst en had niets te verliezen in zijn race en hij beet zich dan ook vast in zijn concurrenten zoals vooraf opgedragen. Dit tempo bleek echter net iets te hoog gegrepen en hij kon dit na 750m ook niet meer volhouden. Helemaal moegestreden werd hij uiteindelijk 8e van NL.

Vrijdagochtend kwam Maikel voor het eerst aan de start op het allerlaatste onderdeel van de 2e sessie, de 1.500m vrije slag voor junioren. Met de vorm zat het wel goed, maar met het materiaal helaas niet. Bij de start ging zijn brilletje af waardoor hij de gehele race zonder bril heeft gezwommen. In het begin compenseerde Maikel dit met heel veel strijd, maar dat was een beetje veel van het goede want dit tempo kon hij onmogelijk 1.500m vol houden. Na 300m liepen de tijden dan ook al flink op en dan is 1.500m lang. Uiteindelijk werd Maikel 9e van NL.

De 3e sessie op vrijdagmiddag stond in het teken van de 200m rugcrawl waar Demi aan de start stond. Als 4e geplaatst en in het achterhoofd dat Demi op de 400m ook heel goed in vorm was kon er misschien wel een medaille worden gewonnen. Demi zwom een bijna perfecte race en verbeterde zichzelf met 3sec, maar helaas waren de andere meiden ook top en werd Demi uiteindelijk 4e van NL. Dario kreeg op zijn verjaardag rust en kon zodoende optimaal herstellen van zijn zware 1.500m van donderdag.

In sessie 4 de drie Kimbrianen allemaal aan de start. Maikel mocht het spits afbijten op de 50m vlinderslag. Met een uitstekende 1e baan was de 2e baan iets minder van niveau. Op de 50m moet echter alles kloppen dus kon hij zijn PR net niet verbreken. Zijn tijd was uiteindelijk goed voor een 9e plek van NL. Dario verbeterde daarentegen op de 50m vlinderslag wel zijn tijd en werd 16e, echter voor hem was deze 50m meer een opwarmer voor de 200m vrije slag later op de ochtend. Demi stond aan de start op de 100m rugcrawl en voor haar geldt dat de kortere afstanden haar wat minder liggen. Toch wist ze zich hier ook weer heel goed te verbeteren en met 1.10.63 uiteindelijk de 5e tijd te zwemmen. Voor Dario tenslotte de 200m vrije slag waar hij als 8e stond geplaatst. In een iets te behouden opening de eerste 50m zwom hij verder een vlekkeloze race, maar waren er helaas 8 sneller en dat betekende met een 9e tijd net geen finaleplek voor Dario.

Zaterdagmiddag alweer vanuit Velsen terug naar het zwembad voor sessie nr. 5 waar alleen Demi aan de start stond voor de 400m wisselslag, misschien wel het zwaarste zwemnummer van dit toernooi. Demi stond als 4e geplaatst, maar we wisten dat met haar vorm dit toernooi het wel eens een spannende race kon gaan worden. Op de vlinderslag opende Demi heel goed als 2e van het veld met een 1.14.96 (maar net 2sec. boven haar PR op 100m) en de rugcrawl, naast de borstcrawl haar favoriete slag was ontzettend sterk. Alleen één meid die voor Demi brons won op de 200m rugcrawl wist haar tempo bij te houden en haar na 200m net voor te blijven, het was dus stuivertje wisselen maar Demi nog steeds op plek 2. De schoolslag is Demi haar minste slag en die moest ze dan ook voluit doortrekken om bij te blijven met de rest van het veld. Waar de andere meiden veelvuldig weer stuivertje deden wisselen kon Demi haar 2e plek vasthouden, maar nu wel weer een andere meid aan kop na 300m met een verschil van een dikke seconde. Vastberaden en met veel zelfvertrouwen wisten we op voorhand al dat niemand Demi op de borstcrawl kon bijhouden en als de schade na 300m bepekt zou zijn Demi in de laatste 100m kon toeslaan. En zo gezegd zo gedaan, Demi wist die seconde achterstand snel te verkleinen en op het einde zelfs afstand te nemen van de andere meiden. Met een voorsprong van ruim 2sec werd Demi NEDERLANDS KAMPIOEN op de 400m wisselslag bij de meisjes junioren 2. Haar tijd van 5.24.32 was bijna 10sec sneller als ze ooit tevoren had gezwommen!

Op zondagochtend mochten de drie Kimbrianen in sessie 6 weer allemaal aan de start verschijnen. Dario zwom als eerste de 400m vrije slag bij de jeugd en zwom een sterke race. Van begin tot het einde lag hij 4e in deze directe finale, maar de andere heren waren helaas net te sterk (ook allemaal een jaar ouder!) en met een tijd van 4.07.16 werd hij ook uiteindelijk 4e van NL. Vervolgens was het de beurt aan Demi op de 200m wisselslag en waar de 400m wisselslag helemaal super ging verliep de halve afstand uiterst moeizaam. De krachtsinspanningen en de hele lange sessies op de andere dagen hadden zichtbaar effect op de prestatie van Demi op de 200m wisselslag. Na 100m lag ze nog 4e maar dat kostte al zoveel moeite dat ze helemaal moegestreden als 9e de finish bereikte. Niet erg en snel weer uitzwemmen, sessie 7 namelijk de 800m vrije slag nog voor de boeg waar ze als eerste voor staat geplaatst. Maikel zijn laatste afstand was de eveneens zware 200m vlinderslag. Hij was super gebrand de 1.500m vrije slag in één keer te vergeten en ging zeer voortvarend van start en met 29.04 en 1.03.88 lag hij 2e na 100m (alleen de latere winnaar opende sneller)! Ook dit tempo was iets teveel van het goede want velen gingen hem in de laatste 50m nog voorbij en met een klein PR zwom Maikel uiteindelijk nog 2.20.13 en werd hiermee 13e. Tenslotte nogmaals Dario in het water, nu voor de 50rc. Deze overgang van 400m vrije slag naar 50m rugcrawl bleek wat te groot en zijn race liep dan ook niet helemaal lekker. Het armtempo was de 2e baan niet voldoende en hij moest genoegen nemen met een 11e plek.

Na een super lang en vermoeiend weekend (de 800m en 1.500m nummers werden normaal apart gezwommen op een NK, nu waren ze aan dit programma toegevoegd) stond er voor Demi de belangrijke 800m vrije slag nog op het programma. Normaal waren we zondagmiddag al rond 13.00u thuis, nu moest Demi om 19.05u (!!) nog de 800m vrije slag zwemmen. Na een hele goede start en een gelijk opgaande race met baan 5 (Demi zwom in 4) ging Imke Beekman van NIMO, Demi haar trainingsgenootje op zaterdagochtend in Kerkrade er vanuit baan 1 knetterhard vandoor. Ze zwom ineens vanuit het niets 3sec sneller dan de andere meiden per 50m en nam steeds meer afstand. Demi kon dit tempo niet bijhouden en bleef zich goed concentreren voor de overgebleven plekken 2 en 3, want na 700m nog 3 dames voor de 2 overgebleven plekken op minder dan 1sec van elkaar dus dat beloofde nog spannend te worden. In een hevige eindsprint moest het meisje op baan 5, de hele race naast Demi liggende het onderspit delven. Het meisje in baan 3 bleek uiteindelijk 3 honderdsten van een seconde sneller als Demi, dus brons was het maximaal haalbare. Niet de beste race uit haar zwemcarrière maar gevochten voor een bronzen plek en met een nieuw PR toch nog met een goed gevoel naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt gebruik maken van de volgende HTML tags and codes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>