Memorial Anteunis 2015 te Gent

Waar de 18e editie van de Memorial Anteunis te Gent voor de meeste Kimbrianen de eerste deelname was, zal het zeker niet de laatste zijn geweest. Deze wedstrijd wordt sinds de opening van het mooie Olympische Zwembad Rozebroeken vanaf 2012 in Gent gezwommen, weliswaar in gehalveerde vorm (25m) waardoor er gedurende de wedstrijd altijd gelegenheid is tot in- en uitzwemmen. Tegenwoordig een wedstrijd die enkel toegankelijk is voor jeugd, junioren en minioren zwemmers (deze editie voor jongens en meisjes van 1998 t/m 2004) met behoorlijk hoge prijzengelden en ook met spannende finales op zondagmiddag voor de 10 beste zwemmers/sters.

ZV Kimbria ging op zaterdagochtend al heel vroeg op pad met 14 zwemmers, 2 coaches en 10 ouders/supporters. Om 09.00u stond immers de aanvang van het inzwemmen gepland en om 10.00u de start van de wedstrijd. Op zaterdagochtend enkel alle 50m nummers, na afloop van deze series een pauze van 2u en op zaterdagmiddag de 400m vrije slag en de 4 afzonderlijke slagen over 100m. Op zondagochtend de 200m in de 4 afzonderlijke slagen en zondagmiddag de finales waar de snelste 10 zwemmers/sters op de 50m nummers zich voor konden plaatsen evenals de sterkste 10 zwemmers/sters op basis van FINA punten waarvan hun beste prestatie van zaterdag en zondag opgeteld werden en dan mochten uitkomen op de 200m wisselslag.

Er werd gezwommen in 3 categorieën: A (2003 en 2004), B (2001 en 2002) en C (1998, 1999 en 2000). Luca en Cas waren weliswaar de jongste deelnemers in hun categorie en moesten opboksen tegen zwemmers uit 2003, maar wisten toch een mooie finale te behalen. Luca mocht op de 50rc, 50vs en de 50vl in de finale aantreden, Cas lukte dat op de 50vl. Maikel Nelissen zwom in dezelfde categorie allemaal schitterende persoonlijke records, maar kwam helaas nog net tekort voor deze finales (2e reserve op de 50ss). Jessie en Zoë zwommen bij de meisjes in dezelfde categorie naar goede tijden en een aantal persoonlijke records, maar mogen bij deelname volgend jaar nogmaals proberen de finales te behalen. Daar waar Demi op al haar afstanden wel finales mocht zwemmen en de 50rc wist te winnen en op de 50vl zilver in de wacht sleepte met hieraan gekoppeld een aantal mooie geldprijzen.

In categorie B kwamen Niels, Inge, Milou, Anouk en Jennifer ook tot een groot aantal persoonlijke records en dus hele mooie tijden, maar nog niet tot finaleplaatsen aangezien de concurrentie op deze wedstrijd – mede door de schitterende prijzen – al jaren ontzettend groot en sterk is. De meesten van hen mogen volgend jaar echter nog steeds in dezelfde categorie uitkomend een nieuwe poging wagen. Hetzelfde geldt ook zeker voor Maikel vd Linden en Danny, ook bij hen kwamen er in categorie C hele mooie tijden op de klokken welke helaas nog niet genoeg bleken voor een finaleplaats. Beiden hebben nog minimaal 1 jaar om dit proberen te bereiken.  Dario wist op alle 50m nummers wel de finale te bereiken. Ook zwommen alle deelnemers in de middag nog 2 of 3 persoonlijke afstanden welke alleen mee zouden tellen voor het FINA klassement en een eventuele finale op de 200m wisselslag voor zondagmiddag. In deze sessie werden ook weer een aantal persoonlijke records scherper gesteld, echter werd er in de ochtend naar verhouding beter gezwommen. Rianne zwom alleen op de zaterdagmiddag de 400vs en de 100vl en wist beide persoonlijke records aan te scherpen.

Ook de supporters hadden het naar hun zin. Zaterdag werd er na de ochtendsessie door een aantal een bezoek gebracht aan de mooie binnenstad van Gent, op zaterdagavond konden een paar heren (incl. ondergetekende) zich gedurende een klein kwartier voelen hoe het is om onzichtbaar te zijn. De Dolle Griet was een onvergetelijke ervaring en in Keizer Karel maakten de Golden Oldies met hun opgestoken vingertjes grote indruk op het moment de deelnemers en een paar ouders in Hostel 47 hun welverdiende nachtrust al hadden opgezocht. Gelukkig werd de zomertijd verwisseld door de wintertijd en kwam dit extra uurtje nachtrust ons goed uit, want om 06.30u zaten we alweer aan het ontbijt aangezien we om 07.45u weer in het zwembad moesten zijn voor de 2e dag van dit mooie zwemtoernooi.

Op zondagochtend, in mijn beleving de zwaarste zwemsessie kwamen er nog een aantal geweldige tijden op de klokken. Je denkt als coach dat een lange en vermoeiende zaterdag wel eens veel energie gekost kan hebben, de deelnemers lieten zien fysiek zich hier doorheen te kunnen slaan. Niels, Jessie, Anouk, Demi, Maikel vd Linden, Zoë, Cas en Jennifer zwommen allen 2 persoonlijke records, Luca en Danny namen er 1 voor hun rekening. Broer en zus Van Hulst plaatsten zich ook in het FINA klassement voor de finale op de 200m wisselslag, Dario als 1e en Demi als 4e.

Met een aantal wervelende en sfeervolle finales van de gehandicapten die traditiegewijs deze wedstrijd de zondagmiddag altijd mogen beginnen konden om 15.30u de overige finales beginnen. Demi beet het spits af op de 50vs en verbeterde haar zaterdag gezwommen PR met 0.04sec en werd 4e in haar finale. Niet lang hierna deed Luca hetzelfde en verbeterde hij zijn PR van zaterdag met 0.26sec en werd hiermee 10e. Dario wist te helaas niet te continueren en kon zich helaas niet verbeteren, hij werd 9e. Vlak na de finale 50vs stond Demi alweer klaar voor de finale 200ws. Vanuit baan 6 wist zij van start af aan de wedstrijd te domineren en zij wist met een voorsprong van 7sec op de nummer 2 deze afstand winnend af te sluiten, goed voor € 50,00.

Daarna was het even wachten, want op de schoolslag wist niemand van Kimbria de finale te behalen en was Demi weer de eerstvolgende aan de start. Deze rust had haar goed gedaan, want ook de 50rc wist zijn winnend af te sluiten en met 0.24sec verbeterde ze ook weer haar beste tijd ooit. Broer Dario wist zich op de 50rc ook goed te verbeteren t.o.v. de race op zaterdag, echter het was net geen PR. Hij werd op deze afstand 4e en behaalde net geen podiumplek. Luca wist dit allemaal een goed vervolg te geven en zwom in zijn 2e finale van de sessie een PR van 0.30sec, goed voor een 5e plek en niet ver van het podium. Daarna was het weer de beurt aan Dario, nu op de 200ws. We weten allen dat de schoolslag niet zijn ding is en na een goede vlinder en rugcrawl was dat goed te merken, hij eindigde deze race als 7e. Toen was het weer de beurt aan Demi op de 50vl, met haar laatste krachtsinspanning wist ze ook hier weer een PR te zwemmen van 0.49sec en zij won hiermee zilver. Ook deze sessie een diepe buiging voor Cas. Hij moest wachten, wachten en wachten, heeft vervolgens alleen ingezwommen, weer even moeten wachten om vervolgens samen met Luca de finale 50vl te zwemmen. Na al dat wachten kwam Cas ook nog eens heel dicht bij zijn PR en werd 7e. Luca die door de voorgaande finales iets meer in zijn ritme zat wist wel zijn PR te verbeteren, dit deed hij met een dikke seconde en hij werd hiermee 6e, net één plekje voor Cas. Het slotwoord was aan Dario, maar na een zeer vermoeiend weekend en nog niet helemaal hersteld van de 200ws werd hij op de 50vl 10e, niet zo heel ver van zijn op zaterdag gezwommen PR.

Al met al een lang en zwaar weekend, maar wel weer veel ervaringen opgedaan en veel plezier beleefd aan de gezwommen races en finales. Allemaal bedankt voor jullie deelname en wellicht tot volgend jaar!

3 Reacties op “Memorial Anteunis 2015 te Gent

 1. Jos Wesché

  Hoi Rick, een duidelijke weergave van wat jullie in Gent hebben beleefd en gepresteerd. Jullie zijn zonder meer een ervaring rijker en die neemt niemand je nog af. Ik heb bewondering voor het goede stuk wat je geschreven hebt. Buiten je drukke bezigheden voor de zwemsport maak je nog tijd vrij om “in de pen te klimmen”.Gelukkig kan het vandaag de dag met de PC.
  Vroeger kreeg je eelt op je vingers van de pen vast te houden! Maar desondanks: toppie.

 2. Sally

  Ook als ouder heb ik genoten van de kids en de stad Gent!

 3. Petra

  Mooi geschreven Rick. Een heerlijk weekend waar sportiviteit en gezelligheid arm in arm gingen. Top prestaties en top sfeer. Ik heb genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt gebruik maken van de volgende HTML tags and codes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>